Overblog
Editer la page Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Le blog de NAUTE
Le blog de NAUTE
Menu
«Η εικόνα είναι ένα μέσον προσέγγισης», Λεωνίδας Κλώντζας : 2009, Oct.16

«Η εικόνα είναι ένα μέσον προσέγγισης», Λεωνίδας Κλώντζας : 2009, Oct.16


«Είναι πραγματικά απογοητευτικό για τους καλλιτέχνες και τους διοργανωτές αξιόλογων εκδηλώσεων, η έλλειψη ενδιαφέροντος…».
Αυτό διαβάζω στις χθεσινές «Πεννιές» της ΑΝΑΤΟΛΗΣ.

Το απόγευμα της Τέταρτης, στον τρίτο όροφο του ΡΕΞ, έγιναν οι προγραμματισμένες ομιλίες, στα πλαίσια των εκδηλώσεων NAUTE, «Μια σύγχρονη εικόνα, χιλιάδες σύμβολα». Στις 7 ακριβώς, ώρα έναρξης των ομιλιών, στο ΡΕΞ βρισκόταν, μόνο η υπεύθυνη διοργανώτρια κ. Mary - Jane Σουμάχερ και οι ομιλητές!

Η κ. Σουμάχερ εμφανώς απογοητευμένη αναρωτιόταν «πού είναι ο κόσμος;» Ένοιωσα άσχημα και προσπάθησα να δικαιολογήσω, όσο μπορούσα, την κατάσταση. Της είπα να κάνει λίγη υπομονή, γιατί συχνά έχουμε την κακή συνήθεια της καθυστερημένης προσέλευσης. Στενοχωρήθηκα όταν μίλησε για «…λάθος μας ίσως που έγιναν οι  εκδηλώσεις στον Άγιο Νικόλαο και όχι στο Ηράκλειο…», απαντώντας της ότι, «…η πόλη μας είναι μικρή, οι εκδηλώσεις είναι εξειδικευμένες και πάντα η συμμετοχή του κόσμου δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη».

Τέλος πάντων, μέχρι τις 7 και 20 είχαν έλθει 15 Αγιονικολιώτες, επιτρέψτε μου να τους χαρακτηρίσω «εκλεκτούς», οι οποίοι στο τέλος της βραδιάς «ένοιωσαν τυχεροί» και ομολόγησαν ότι «…ήταν ίσως η ωραιότερη και πιο ενδιαφέρουσα παρουσίαση που ακούσαμε και είδαμε για την τέχνη! Απλά και κατανοητά, οι ομιλητές μας έδωσαν να καταλάβουμε καθημερινά πράγματα για την τέχνη που για εμάς, τους μη ειδικούς, συχνά είναι ακατανόητα…»

Ο πρώτος ομιλητής ήταν ο Γάλλος αγιογράφος Claude Nullans, ο οποίος ζει πολλά χρόνια στην Κρήτη, ομιλεί άψογα τα Ελληνικά και αισθάνεται πια σαν Έλληνας! Μας μίλησε για τις καλλιτεχνικές εμπειρίες του σαν αγιογράφος στην Κρήτη και αναφέρθηκε στην παραδοσιακή αγιογραφία.

Η δεύτερη ομιλήτρια ήταν η εικαστικός - εκπαιδευτικός Μαρία Σερζετάκη. Μερικές φορές ίσως να είμαι υπερβολικός σε κάποιες κρίσεις μου αλλά, ειλικρινά, η ομιλία της ήταν από τις πιο ενδιαφέρουσες που έχω ακούσει ποτέ για την τέχνη και την εικόνα. Προσωπικά, έμαθα πολλά και έλυσα απορίες μου που χρόνια τώρα ζητούσαν απάντηση.

«Στη γλώσσα της σύγχρονης τέχνης, ο όρος “εικόνα” σημαίνει οποιοδήποτε σύμβολο, σημάδι, γραφή, μορφή, δραστηριότητα, ιδέα, πράξη που χρησιμοποιούνται ως μέσα προσέγγισης. Καμία άλλη μορφή τέχνης δεν έχει δημιουργήσει περισσότερα παράδοξα αποτελέσματα μερικές φορές επανειλημμένως αμφισβητήσιμα και με ιδιαίτερη σφοδρότητα μάλιστα…»

Η Μαρία, το πρωί του Σαββάτου, θα ξεναγήσει τα παιδιά στη Δημοτική Πινακοθήκη, θα τους εξηγήσει «τι βλέπουν» και θα γίνουν παιδικά εργαστήρια! Θα συμμετάσχουν σε ένα δημιουργικό διαδραστικό εργαστήρι και τα έργα που θα δημιουργήσουν θα εκτεθούν τόσο στην Πινακοθήκη όσο και την ιστοσελίδα του NAUTE www.art-naute.org.

Κάνω έκκληση να πάνε όλα τα παιδιά γιατί τέτοια ευκαιρία είναι πολύ δύσκολο να ξαναβρούν…

Στο τέλος του βραδιάς ο πρόεδρος του ΠΟΔΑΝ κ. Μανώλης Θραψανιώτης απευθυνόμενος στους ομιλητές είπε ότι «…νοιώθω την ανάγκη να σας ευχαριστήσω γιατί, εκτός από το σημερινό σεμινάριο, και όλες οι υπόλοιπες εκδηλώσεις είναι πρωτόγνωρες για την πόλη μας. Οι συμπολίτες μας μάλλον δεν έχουν αντιληφτεί περί τίνος πρόκειται και ειλικρινά λυπάμαι γι’ αυτό. Καταλαβαίνω ότι κάθε αρχή είναι και δύσκολη, αλλά πιστεύω ότι και αυτό που έγινε και γίνεται με την ομάδα NAUTE έχει μέλλον και θα προσελκύσει περισσότερο κόσμο…»

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και οι ιερείς Κωνσταντίνος Χατζηδάκης και Κωνσταντίνος Χαλκιαδάκης.


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Issue : ANATOLI 16/10/2009
http://www.anatolh.com/index.php/apoceis/2008-06-21-16-03-21/6136-l-r.html

«Μία σύγχρονη εικόνα, Χιλιάδες σύμβολα » Αγιου Νικολαου Κρήτη-GR : 10-20 Οκτωβρίου 2009 Για να μάθετε περισσότερα...